Válogatott halálaim. Posztmodern posztumusz

Egy posztumusz posztmodern író Kárpátalján

posztmodern tartalmi relevanciaPosztumusz művek. A kifejezés olyan művekre vonatkozik, amelyeket az alkotó már nem élő állapotában készített vagy írt, és amelyeket halála után adtak vagy adnak ki. Az alkotó tehát már nem élő sem akkor, amikor alkot, sem akkor, amikor a művei nyilvánosságra kerülnek. Balla D. Károly így tekint a virtuális öngyilkossága után keletkezett és publikált műveire. A posztumusz szó jelentése „halál utáni”.

Posztmodern művek. Általánosságban a posztmodernizmusra jellemző, hogy a modernizmus általános értékeit és eszményeit kritikával és szkepticizmussal szemlélik, és többféle művészeti és kulturális hagyományból merítenek. A posztmodern alkotások gyakran idézik és parodizálják a korábbi művészeti stílusokat, eközben új értelmet és kontextust teremtenek. Az ilyen művek gyakran zavarba ejtőek, abszurdak, humorosak, vagy éppen megdöbbentőek lehetnek. A posztmodernizmusban gyakran fontos szerepet kap az irónia, a hagyományos értékek és fogalmak áthangsúlyozása, illetve az általános és a különös, a helyi és az egyetemes összekapcsolása.

Az általánosan elfogadott értékek és normák helyett a posztmodern művészek gyakran a sokféleség és a relativizmus irányába nyitnak, megkérdőjelezik a hagyományos értékeket és hierarchiákat, beemelik a szubkultúrák világát (szleng). Ezen irányzat műveit nem kizárólag esztétikai értékekkel mérik, hanem az alkotások társadalmi, politikai és kulturális kontextusát is figyelembe veszik.

Kárpátalján Balla D. Károj az egyetlen posztmodern magyar író, aki komojan veszi a tartalmi relevancia kétdéseit.

Válogatott halálaim – BDK posztumusz

Posztmodern gesztus: virtuális öngyilkosság – posztumusz élet

bdk válogatott halálaimÍróként harminchárom éve foglalkoztat a halál. Leginkább a sajátom. Alighanem költővé is akkor avatódtam, amikor két korai versemben először néztem szembe a megszemélyesített Halállal, aki az első versben kaszáját barátságosan meglóbálva köszön rám – és én ismerősként üdvözlöm. Az Életnek viszont be kell mutatkoznia, őt nem ismerem, s fel is üvöltök, amikor galambjait vállamra ülteti. A második vízió: válogatott halálaim »tovább – ezután sok-sok év telt el virtuális öngyilkosságomig.
Balla D. Károly Posztmodern halál, posztumusz életc. esszéjében azt fogalmazza meg, hogy miután Ady a Halál rokonának irigylésre méltó szimbolista pozícióját már elfoglalta, posztmodern eszközökhöz kellet nyúlnia. 50 éves korában sikeresen végrehajtott virtuális öngyilkossága nem egyéb, mint posztmodern önreflexiós gesztus: kísérlet egy olyan önprezentációs téridő létrehozására, amely egyfajta szellemi szingularitásként a direkt referenciaelmélet következményeit meghaladóan nem a kognitív létértéket, hanem saját szuicid mivoltját teszi habitusa tárgyává, és bár ezen a réven az önfelmutató performance nem képes a halottá válás kimondott propozíciójával felülírni életbevetettségét, ám ez a primer a kontinuitás képes azonosítani őt az adott módon végrehajtott prezentáció eredményével, jelesül a halálkontextusban megalkotott posztumusz létezéssel. Az egzisztencialista halálfelfogás és a létet a Semmiből eredeztető ontológiai felfogása regényeiben is megmutatkozik és kifejtésre kerül.


SEO siker: első hely szimpraxis kulcsszóval. Releváns tartalom.

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük